Kaita - IBM i

IBM i lisensointi muuttuu 7.5.2024

IBM on viime vuosina siirtynyt pois perinteisestä mallista, jossa laitteisto ostetaan suoraan ja käyttöjärjestelmälle sekä muille ohjelmistoille hankitaan pysyvät lisenssit. Tämä sijaan on vähitellen otettu käyttöön pilvipalvelumaista, käyttöön perustuvan subscription-lisensointimallia.

Tilauspohjainen subscription-hinnoittelu tuli ensimmäisen kerran saataville Power S1014 -palvelimelle ja on nyt laajennettu kattamaan kaikki Power9- ja Power10-palvelimet sekä käyttöjärjestelmäversiot IBM i 7.2, 7.3, 7.4 ja 7.5.

Subscription-lisenssejä voi hankkia jatkossa 1-5 vuoden sopimuksella. Lisäksi olemassa olevat pysyvät perpetual-lisenssit on mahdollista muuntaa subscription-lisensseiksi.

Power8-koneille subscription-malli ei tämän hetkisten tietojen mukaan tule olemaan tarjolla.

Mikä muuttuu 7.5.2024?

Lisenssien siirtoa koneelta toiselle perpetual-lisensseille ei enää 7.5.2024 jälkeen ole perinteisessä muodossa mahdollista tehdä.

Hankittaessa uutta P05 tai P10 ohjelmistotason Power10-palvelinta, IBM i:n osalta vaihtoehdot ovat:

  • hankkia IBM i subscription-lisenssi
  • muuntaa IBM i:n perpetual-lisenssi IBM i subscription-lisenssiksi (edullisemmalla hinnoittelulla)

Yhä 7.5.24 jälkeen Power9 ja Power10 laitteelle, jossa jo on hankittuna perpetual-lisenssit on mahdollista:

  • siirtää IBM i:n lisenssejä
  • ostaa lisää IBM i:n prosessori- tai käyttäjämääriä perpetual-lisenssillä
  • uusia IBM i – SWMA:n (ohjelmistohuolto) IBM i:n perpetual-lisensseihin

Olemassa olevat IBM i:n perpetual-lisenssit olemassa olevissa koneissa jatkuvat kuten ennekin ja SWMA eli ohjelmistohuolto voidaan uusia ihan normaalisti.

Mikäli käytössä on sekä tuotanto- että CBU-kone, tuotantokoneella voi olla joko pysyviä tai subscription lisenssejä tai päinvastoin. Laitteiden lisenssien ei tarvitse vastata toisiaan mutta yhdessä laitteessa voi olla vain yhtä lisenssityyppiä.

Anssi Vaattovaara, IBM-teknologiat, Kaita Finland