Kaita - IBM EOS
|

IBM i 7.4 julkaistu

IBM i-käyttöjärjestelmästä julkaistaan muutaman vuoden välein uusi versio. Version 7.3 julkaisusta alkaa olla aikaa ja sitä on pidetty ajan tasalla Technology Refresh -päivityksin. Uuden julkaisun kanssa tähdättiin tällä kertaa 3 vuoden päähän ja nyt 2019 huhtikuussa julkaistiin IBM i 7.4 ja uusi ohjelmisto nimeltään IBM Db2 Mirror for i, joka tarjoaa aktiivisen peilauksen tietokantojen välille.

Paljon uusia ominaisuuksia

Uusi käyttöjärjestelmä tuo aina mukanaan paljon uutta, joista tärkeimpinä teemoina tällä kertaa parannuksia tietoturvaan, sovelluskehitykseen ja IBM i:n käytettävyyteen. Suurin yksittäinen lisäys on Db2 Mirror for i (5770-DBM), jonka avulla Db2-tietokanta voidaan hajauttaa aktiivisesti kahteen järjestelmään.

IBM i 7.3 Technology Refresh

Huhtikuussa julkaistiin myös IBM i 7.3 Technology Refresh 6, joka lisää paljon 7.4 ominaisuuksia vuonna 2016 julkaistulle käyttöjärjestelmätasolle 7.3.

Technology Refresh -päivityksillä lisätään uusia toimintoja sekä tukea uusille laitteille vaikuttamatta kuitenkaan esimerkiksi eri versioiden yhteensopivuuteen ohjelmistotasolla.

IBM i roadmap

Harvoille alustoille on julkaistu suunnitelma, joka ulottuu kymmenen vuotta eteenpäin. IBM i roadmap osoittaa että IBM i:n kehitykseen panostetaan ja se jatkuu vahvana myös tulevaisuudessa.

IBM i:n strategia pohjautuu alustan businesskriittisyyteen. Yleensä IBM pitää 3 käyttöjärjestelmätasoa tuen piirissä samaan aikaan, jolloin versiota tuetaan vähintään niin kauan että seuraavat kaksi versiota on julkaistu. Tähän voidaan tarvittaessa lisätä vielä extended support, jolloin tuen määräksi tulee yhteensä jopa kuusi vuotta.

Huhtikuusta 2019 alkaen 7.2, 7.3 ja 7.4 ovat normaalin tuen ja päivitysten piirissä. Yksittäisiä PTF-korjauksia tehdään tarvittaessa tasoille IBM i 6.1 ja 7.1 extended supportilla, joiden normaali tuki päättyi jo vuosina 2015 ja 2018.

IBM i 7.4 ja sen Db2 Mirror clustering add-on ovat saatavilla 21.6, kun taas IBM i 7.3 Technology Refresh 6 tulee 10.5.