Kaita - IBM i
| |

IBM i 7.5 – mitä uutta?

IBM julkisti toukokuussa IBM i 7.5 version. Merkittävimpiin uudistuksiin kuuluvat mm. parannukset Db2 Mirroriin, parempi tietoturvan hallinta ja uudet tietokantaominaisuudet.

Samassa yhteydessä julkaistiin myös IBM i 7.4 Technology Release 6.

Huomattava uudistus on myös se, että jatkossa IBM i:n voi hankkia 1-5 vuoden tilauksena. Tämä antaa mahdollisuuden hankkia IBM i -käyttöjärjestelmä opex-tyyppisesti ilman isoa investointia. Toistaiseksi tämä vaihtoehto on tarjolla maksimissaan neljän coren P05-laitteisiin, mutta laajentunee tulevaisuudessa myös suurempiin laitemalleihin.

Lisäksi tietyt lisensoitavat ohjelmistot (LPP) ja optiot voi jatkossa hankkia ilman erillistä kulua.

Samalla julkaistiin Merlin, Modernization Engine for Lifecycle Integration. Merlin tarjoaa kevyen, selainpohjaisen kehitysympäristön uusien sovellusten luomiseen tai olemassa olevien RPG-pohjaisten sovellusten modernisointiin. Se on paljon odotettu vaihtoehto Rational Developer for i:lle (RDi).

Db2 ja uudet tietokantaominaisuudet. IBM i:hin täysin integroitu tietokanta päihittää tehokkuudellaan monet kilpailijansa. Db2 on järjestelmän ydin ja sen kehitykseen on jälleen panostettu voimakkaasti. Uusia ominaisuuksia ovat esimerkiksi:

  • Tuki boolean datalle ja toiminnoille.
  • Täysi SQL-tuki.
  • Indexin enimmäiskokoa on nostettu huomattavasti 1.7 TB -> 16 TB.

Db2 Mirror for i. Db2 Mirror for i esiteltiin alun perin IBM i 7.4 version yhteydessä. Se parantaa sovellusympäristön jatkuvaa saatavuutta. IBM i 7.5 tuomia parannuksia ovat mm.:

  • Read Only -tila: klusterin toinen noodi voidaan ohjata toimimaan read only -tilassa, jolloin sen muutokset eivät heijastu tuotantojärjestelmään
  • Mixed release -tuki: Db2 Mirror -klusterissa voi olla 7.4 ja 7.5 käyttöjärjestelmällä olevia koneita. Tämä mahdollistaa esimerkiksi ympäristön päivittämisen uudelle käyttöjärjestelmätasolla ilman katkosta tuotantoon.

Tietoturva. IBM i on aina ollut turvallinen käyttöjärjestelmä. Tietoturvaympäristö muuttuu ja odotetusti myös IBM i -käyttöjärjestelmään on rakennettu lisää turvallisuutta.

  • Salasanat: merkittävimpänä parannuksena salaustehoa on lisätty. Aikaisemmin maksimi oli 256-bittinen SHA1 algoritmi, 7.5 tukee 512-bittistä SHA2 -algoritmiä.  Salasanojen hallintaa helpottaa myös Check Password Meets Password Rules (QSYCHKPR) API.
  • Järjestelmäobjektien oletusasetuksia on muutettu. Järjestelmäobjektien *PUBLIC oikeus oli aiemmin *CHANGE , nyt se on oletuksena *USE.
  • Digital Certified Manageria (DCM) paranneltu useilla tavoilla käytön nopeuttamiseksi ja helpottamiseksi.

Save and Restore. Objektien tallentamiseen ja palauttamiseen käytetty algoritmia on kehitetty nopeammaksi ja vähemmän kuormittavaksi. Myös pakkaussuhdetta on parannettu.

Uusi oletusarvo ASYNCBRING-parametrille Save Object (SAV) -komennossa ja QsrSave API:ssa tarjoaa parempaa suorituskykyä IFS-tietojen tallentamiseen.

Objekteja palautettaessa, IFS-palautuksen etenemisestä kertovat viestit helpottavat palautustyötä.

IBM Navigator for i on myös saanut uusia ominaisuuksia. Se on entistä käyttäjäystävällisempi sekä suorituskykyisempi. Uutena ominaisuutena on kyky nähdä audit journaleita entistä selkeämmin ja visuaalisemmin.

IBM i 7.5 version julkaisun yhteydessä on päivitetty myös IBM i:n roadmap vuoteen 2032.

IBM i roadmap päivittyy jälleen, ulottuen taas kymmenen vuoden päähän. Kuten ennekin, roadmap osoittaa edelleen, että kehitykseen panostetaan ja se jatkuu vahvana myös tulevaisuudessa.

IBM i Power and Support Roadmap

Laitteisto- ja ohjelmistovaatimukset

Monessa Power-talossa mietitään parhaillaan IBM i -tason päivittämistä.  IBM i 7.3 -tasolta päivitys on hyvin suoraviivainen. Ongelmattoman päivityksen varmistamiseksi on kuitenkin syytä tarkistaa muutama asia.

IBM POWER9- ja POWER10-laitteet tukevat IBM i 7.5 -tasoa. POWER8 ja vanhemmat laitteet eivät tue tasoa 7.5.

IBM i 7.5 -muistio käyttäjille sisältää tietoa asennuksen valmistelua varten, tietoja käyttöjärjestelmän muutoksista, jotka voivat vaikuttaa käyttöjärjestelmän komentojen ja ohjelmien suorittamiseen, tietoja lisensoiduista ohjelmavaihtoehtoista. Oppaassa tarkastellaan myös yksittäisiä lisensoituja ohjelmia, joita on muokattu, muutettu tai joita ei enää tueta.

Tarkista myös muilta ohjelmistotoimittajilta, että ohjelmistosi ovat yhteensopivia IBM i 7.5-tason kanssa.

Palautumisharjoitus testauksen apuna

Näillä ohjeilla pääset alkuun 7.5-päivityksen suunnittelussa.

Palautumisharjoituksen avulla ohjelmistoja on mahdollista testata uudella käyttöjärjestelmätasolla tuotantoa vaarantamatta. Palautumisharjoituksen sisältöä laajentamalla saadaan helposti ja turvallisesti varmistettua ohjelmistojen toimivuus myös uudella käyttöjärjestelmätasolla. >> Lue lisää palautumisharjoituksesta täältä.