IBM i V7R4 – mitä uutta?
Uusi käyttöjärjestelmä tuo aina mukanaan paljon uutta, joista tärkeimpinä teemoina tällä kertaa parannuksia tietoturvaan, sovelluskehitykseen ja IBM i:n käytettävyyteen.
Suurin yksittäinen lisäys uudessa versiossa tällä kertaa on Db2 Mirror for i, jonka avulla Db2-tietokanta voidaan hajauttaa aktiivisesti kahteen järjestelmään.
Mitä uutta?
IBM i V7R4 on nyt yleisesti saatavilla. Seuraavana muutama huomionarvoinen uusi ominaisuus:
- Uusi lisensoitu ohjelma Db2 Mirror for i jatkuvan saatavuuden varmistamiseksi. Db2-Mirror for i tarjoaa mahdollisuuden yhdistää kaksi järjestelmää yhteen ja saada ne toimimaan active/active parina. Db2 Mirror for i tarjoaa siis käytännössä jatkuvaa saatavuutta tietokannalle.
- Parannuksia tietoturvaan kuten automatisoitu sertifikaattien hallinta käyttäen DCM API:a sekä Authority Collection -funktion toiminnalisuuden parannukset.
- Uudet standardit TLS, SNMPv3, SMB3 ja SMTP. TLS versio 1.3 on nyt käytettävissä ja mahdollistaa turvallisen kommunikaation applikaatioiden välillä.
- Work Management -toimintoja on parannettu päivityksillä workload-ryhmiin, lisäämällä exit pointeja esimerkiksi Job Queue -työjonossa ajettujen töiden seurantaan.
- Uusia ominaisuuksia RPG:lle ja COBOL:lle. Viestien lähetykseen on lisätty uusia ominaisuuksia, kuten MPLS (Multiprotocol Label Switching), joka parantaa suojausta ja suorituskykyä.
- Lisäksi V7R4 tarjoaa uusia avoimen lähdekoodin ohjelmointikieliä, mukaan lukien R, suosittu tilastollisen laskennan ja grafiikan kieli, sekä lisäyksiä Pythoniin, PHP:hen ja niiden ympärillä olevien työkalujen ekosysteemiin.
- Saatavuuden kannalta huomionarvoisia parannuksia on tehty save and restore -toimintoihin ja klusterointiin.
- Huomattavia lisäyksiä on tehty myös muihin lisensoituihin ohjelmiin kuten IBM Backup, Recovery and Media Services for i (BRMS), IBM PowerHA® SystemMirror® for i sekä Administration Runtime Expert.
IBM i 7.4 version julkaisun yhteydessä on päivitetty myös IBM i:n roadmap vuoteen 2031.
Road Map näyttää että IBM i V7R2 End of Support päivä on 30.4.2021. Tasolle V7R3 tukea on tarjolla vuoteen 2023 asti. Versiolle V7R4 on tukea tarjolla vuoteen 2027 asti. Seuraava IBM i -versio julkaistaan 2021-22 ja +1 versiota tuetaan veilä 2031 eteenpäin.
Miten?
Monessa Power-talossa mietitään parhaillaan IBM i -tason päivittämistä V7R4 tasolle.
V7R2 tasolta päivitys on hyvin suoraviivainen. Ongelmattoman päivityksen varmistamiseksi on kuitenkin syytä tarkistaa muutama asia.
Laitteistovaatimukset
Laitteiston osalta on muutamia suosituksia ja vaatimuksia päivitettäessä V7R4.
Laitteen malli: IBM POWER8- ja POWER9-laitteet tukevat IBM i V7R4-versiota. POWER7 ja vanhemmat laitteet eivät tue tasoa V7R4.
Load-source levytilavaatimukset: Load-source levytilavaatimukset ovat korkeammat i V7R4:lle. Versio i V7R4 vaatii noin 8 Gb järjestelmän ASP-vapaata tilaa ennen päivityksen suorittamista. Päivitystä ei saada tehtyä loppuun LIC-asennuksen aikana, jos tätä vapaata tilaa ei ole.
Muisti: IBM i V7R4 vaatii vähintään 2 Gb muistia jokaiselle partitiolle. IBM:n suositus on, että muistia varataan vähintään 4 Gb per partitio.
Konsoli: IBM i 7.1 Access for Windows -sovelluksen LAN-konsoliominaisuus ei ole enää käytössä. LAN- konsolin käyttämiseen V7R4-tason järjestelmissä tarvitaan nyt IBM i Access Client Solutions.
Ohjelmistovaatimukset
IBM i 7.4 -muistio käyttäjille sisältää tietoa asennuksen valmistelua varten, tietoja käyttöjärjestelmän muutoksista, jotka voivat vaikuttaa käyttöjärjestelmän komentojen ja ohjelmien suorittamiseen, tietoja lisensoiduista ohjelmavaihtoehtoista. Oppaassa tarkastellaan myös yksittäisiä lisensoituja ohjelmia, joita on muokattu, muutettu tai joita ei enää tueta.
Tarkista myös muilta ohjelmistotoimittajilta, että ohjelmistosi ovat yhteensopivia IBM i V7R4:n kanssa. On varmistettava että kaikki kolmannen osapuolen ohjelmistot ovat yhteensopivia vai tarvitsevatko ne ehkä päivityksiä toimiakseen i V7R4-tasolla.
Palautumisharjoitus testauksen apuna
Näillä ohjeilla pääset alkuun V7R4-päivityksen suunnittelussa.
Palautumisharjoituksen avulla ohjelmistoja on mahdollista testata uudella käyttöjärjestelmätasolla tuotantoa vaarantamatta. Palautumisharjoituksen sisältöä laajentamalla saadaan helposti ja turvallisesti varmistettua ohjelmistojen toimivuus myös uudella käyttöjärjestelmätasolla.