Kaita - Uusi POWER10 siru julkaistu
|

Uusi POWER10 siru julkaistu

IBM Power Systems -perheen seuraava sukupolvi, POWER10, julkaistiin elokuussa. Se on suunniteltu vastaamaan erityisesti hybridipilvilaskennan ja tekoälyn tarpeisiin, unohtamatta kuitenkaan perinteisempien konesaliratkaisujen kasvavaa laskentatehon tarvetta.
IBM Power10 siru

Suunnittelussa on panostettu paitsi suorituskyvyn lisäämiseen, mutta myös energiatehokkuuteen. Se on IBM:n ensimmäinen kaupallinen suoritin, joka on rakennettu käyttäen 7nm prosessitekniikkaa.

POWER10 lyhyesti:

  • 7nm prosessori, jonka odotetaan tarjoavan kolminkertaisen parannuksen kapasiteettiin ja suorittimen energiatehokkuuteen verrattuna aikaisempaan POWER9 suorittimeen. POWER10 suorittimessa on uuden tiheämmän arkkitehtuurin ja rakenteen myötä enemmän ytimiä kuin POWER9 suorittimessa, mutta virrankulutus on pysynyt lähes ennallaan.
  • Tuki suurille Memory klustereilleuuden Memory Inception -teknologian avulla, joka on suunniteltu parantamaan pilvikapasiteettia ja muisti-intensiivisten työkuormien käsittelyä. Näin saadaan tuki jopa Multi-Petabyte muistiklustereille.
  • Yksi merkittävistä innovaatioista on POWER10 -palvelimen kyky jakaa muisti Memory Inception -teknologian avulla kaikille samassa klusterissa oleville POWER10-palvelimille OMI-liitännällä, joka tarjoaa pienen latenssin ja suuren väylänopeuden. Tämän teknologian avulla voidaan saada merkittäviä kustannussäästöjä. OMI-liitäntää voidaan käyttää esimerkiksi mahdollistamaan yhdellä palvelimella olevan Storage Class Memoryn käyttö kaikilla palvelimilla.
  • Uusia laitteistotason tietoturvaominaisuuksia, kuten transparent memory encryption. POWER10 prosessori on suunniteltu saavuttamaan merkittävästi nopeampaa salaustehoa nykypäivän vaativimmille standardeille. Siinä on nelinkertainen määrä AES-salaustehoa yhdellä suoritinytimellä verrattuna POWER9 suorittimeen.
  • Uusi suoritinytimen arkkitehtuuri sisäänrakennetulla ‘Matrix Math Accelerator’-kiihdyttimellä, jonka arvioidaan tarjoavan 10x, 15x and 20x nopeamman tekoälyn ‘päättelykyvyn’ FP32, BFloat16 ja INT8 laskennassa per suoritinydin verrattuna POWER9 suorittimeen.

POWER10 tukee SMT8:aa mutta se voidaan jakaa SMT4-tilassa kahdeksi ytimeksi. Näin yhdellä sirulla on käytettävissä jopa 32 ydintä. POWER10 tulee markkinoille kahtena versiona. Ensimmäinen on 1-4 socketin ja 3,5GHz:n versio, toinen 4GHz:n ja jopa 16 socketin versio.

POWER10 jatkaa Power Systems -perheen tietä enterprise-tason laitteissa tukemalla yhä enemmän AI-ominaisuuksia ja skaalautuvampia pilvikokoonpanoja tehden siitä entistä paremman vaihtoehdon nykyaikaisille enterprise- ja cloud -toteutuksille.

Ensimmäisten POWER10 laitteiden ennustetaan tulevan myyntiin vuoden 2021 toisella puolikkaalla.

IBM:n julkaisema video ”The Legacy and Future of IBM POWER with IBM POWER10”: