Kaita - 5200, 5035 ja 5015: lisää tehoa, edullisempi hinta
|

5200, 5035 ja 5015: lisää tehoa, edullisempi hinta

Vieraskynäkirjoitus
Kari Karunen, Technical Sales Manager, Pedab Finland

Uusi IBM FlashSystem 5200

IBM julkisti 9.2.2021 uuden mielenkiintoisen levyjärjestelmän, FlashSystem 5200:n. Yleensä alan julkistuksissa hehkutetaan lisääntynyttä skaalautuvuutta, tehoa ja alempaa TCO:ta, vaikka hankintahinta onkin korkeampi kuin vanhan sukupolven laitteissa. Teknologian kehitys kuitenkin murtaa vanhat tavat rakentaa levyjärjestelmiä ja siksi FS5200 on monessa mielessä vallankumouksellinen. Koetan tässä kirjoituksessa taustoittaa tekniikkaa ja tavoitella modernin levyjärjestelmän syvintä olemusta. Aihetta käsitellään myös 30.3. pidettävässä webinaarissamme, ilmoittaudu mukaan täältä.

Jotain vanhaa ja luotettavaa

Kaikki IBM FlashSystem -tuotesarjan laitteet käyttävät samaa ohjelmistoa, laitteiden ominaisuuksien parantuessa siirryttäessä pienestä suurempaan. Ohjelmisto on sama kuin legendaarisessa Storage Virtualization Controllerissa (SVC) ja sen juuret ulottuvat vuoteen 2003. Asiakkaat ovat voineet nauttia huippuominaisuuksista joutumatta kertaakaan ongelmiin päivitysten ja sukupolvenvaihdosten kanssa.

Ohjelmisto, nykyiseltä nimeltään IBM Spectrum Virtualize, tarjoaa mm. seuraavat ominaisuudet:

  • Ohuet volyymit, pikakopiot, peilaukset, 3. salin tuki, metroklusteri
  • Pakkaus, deduplikointi, kryptaus
  • Vanhojen (jopa muiden valmistajien tekemien) laitteiden virtualisointi osaksi järjestelmää
  • Pilviversio
  • Suora konttitallennus valmius (container storage interface)

IBM Spectrum Virtualize sisältää HyperSwap-toiminnallisuuden, jolla voidaan toteuttaa katkoton 100% käytettävyyden tarjoava metroklusteri. Ohjelmisto myös tuo mahdollisuuden replikoida kolmanteen DR-saliin, joka voi sijaita etäällä. Tällöin saadaan sijaintien välille mahdollistettua myös Air Gap, jolloin varsinainen HyperSwap-klusterin saastuessa saadaan datat palautettua erillään olleesta kolmannesta ympäristöstä.

IBM FlashWatch takaa käytettävyyden

Markkinoilla toimivat levyjärjestelmätoimittajat pyrkivät siihen, että voivat luvata toimittamilleen järjestelmille 99,999% käytettävyyden. IBM:n uusien levyjärjestelmien käytettävyys on lähtökohtaisesti erittäin korkea: 99,9999%. IBM FlashWatch tarjoaa ainutlaatuisen 100% taatun käytettävyyden Hyperswap-metroklustereihin IBM:n asentamina. Takuusta voidaan tehdä virallinen sopimus.

IBM FCM2-levyt siis pakkaavat itse automaattisesti kaiken kirjoitettavan tiedon. IBM FlashWatch tarjoaa kaksi takuuta pakkaukseen liittyen:

Tuntemattomalle datalle (data unseen) annetaan 2:1 pakkaustakuu. Edellytyksenä on se, että tietoa ei ole jo pakattu eikä kryptattu.

Mitatulle datalle (Comprestimator-työkalu) annetaan takuu työkalun ilmoittamalle pakkaussuhteelle, enintään 5:1.

Pakkaussuhteen takuulle voidaan tehdä virallinen sopimus. Mikäli pakkaussuhde jää luvattua alhaisemmaksi, toimitetaan puuttuva kapasiteetti ilmaiseksi.

Jotkin markkinoilla olevat tallennustoimittajat asettavat rajoituksia Flash-järjestelmään saapuvalle kirjoitusmäärälle. Tallaista rajoitusta ei IBM FCM2-teknologiassa ole: Flash Endurance Guarantee takaa sen, että jos moduuli vikaantuu, se vaihdetaan uuteen ilman kysymyksiä jopa seitsemän vuoden ajan. Yhtään FCM-levyä ei ole vielä rikkoontunut puhkikulumisen takia.

Hallinnan helppous

IBM FlashSystem 5200 on helppo asentaa. Räkityksen ja kaapeloinnin jälkeen perusasennus kestää 15 minuuttia. Hallinta on pilvipohjaista, ja sen käyttöönotto tehdään minuuteissa.

Moni valmistaja puhuu tekoälystä. IBM on tuonut Watson-pohjaisen koneoppimisen kaikkien tallennusasiakkaidensa ulottuville. Storage liitetään telemetriapilveen. Tämän jälkeen sitä voidaan käyttää ja hallita selaimella pilvestä. Mutta samalla koko IBM:n tietämys on käytettävissä – pilvestä saattaa tulla suosituksia ja huoltoon liittyviä ehdotuksia sen mukaan mitä Watson on oppinut. Mahdollisessa vikatilanteessa data on IBM huollolla käytettävissä, jolloin vian selvitys on tehokasta.

Mainittakoon vielä, että IBM huoltaa omat laitteensa, joten kaikki tieto voidaan syöttää Watsonin käyttöön. Lisäksi tuki hoidetaan Suomesta, suomen kielellä. Telemetriapilven tietoturva on tarkkaan dokumentoitu.

Halvin?

Uusi FlashSystem 5200 sijoittuu tallennuslaitteiden keskisarjaan – hinnaltaan alas mutta teholtaan jopa raskaaseen sarjaan. Merkillepantavaa on, että alle puoleen hintaan saa kaksinkertaisen määrän todellista kapasiteettia samalla kun latenssi pienenee ja käytettävyys paranee. Kysy hinnoittelusta lisää meiltä.

Pikkukoneiden kasvojenkohotus

Samassa yhteydessä 9. helmikuuta IBM julkisti myös FlashSystem 5015- ja 5035-laitteet. Nämä mallit ovat hieman paranneltuja versioita jo pitkään markkinoilla olleista 5010- ja 5030-malleista. Niiden saatavuus alkaa heti julkistuksesta ja ne korvaavat vanhat mallit välittömästi.

Keskeisimmät ominaisuudet ovat:

  • FlashSystem 5015 on monipuolinen ja edullinen perustason tallennuslaitteisto, joka on todella helppo ottaa käyttöön, hallita ja tarvittaessa laajentaa.
  • FlashSystem 5035 malli tuo lisää tehoa ja ominaisuuksia sisältäen datan kryptausmahdollisuuden, datan pakkauksen, deduplikoinnin sekä klusteroinnin.

Verrattaessa uusien ja vanhojen mallien hintoja voidaan todeta, että hinnat putoavat hieman samalla kun laitteiden suorituskyky nousee.

Maksa siitä mitä käytät

IBM FlashSystem -laitteistot voi myös hankkia siten, että maksaa vain siitä mitä käyttää. IBM käyttää tästä nimeä Storage Utility -hinnoittelu. Kyseisessä mallissa hankitaan laitteisto tarvittavalla tallennuskapasiteetillä ja laskutus tapahtuu kuukausittain käytön mukaan. Tarkemmat yksityiskohdat mallista saat kätevästi meiltä.

Tallennusteknologioiden uudet tuulet -webinaarimme 30.3.

>> Kuule lisää IBM FlashSystem -tuoteperheen uudistuksista 30.3. pidettävässä webinaarissamme. Ilmoittautumaan pääset tästä. Tervetuloa!